Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryki nadziewane piersią kurczaka, ryżem, fasolką i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 4 sztuki
pierś z kurczaka 1 sztuka
ryż 1 torebka
cebula 1 sztuka
fasolka szparagowa ok. 15-20 dag
pieczarki ok. 20 dag
sól i pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
curry 1,5 łyżeczki
olej do smażenia
ser żółty ok. 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Papryki nadziewane piersią kurczaka, ryżem, fasolką i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę, doprawiam curry oraz majerankiem - mieszam i odstawiam na 30 min.
Krok 1 - Papryki nadziewane piersią kurczaka, ryżem, fasolką i pieczarkami foto
2
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, przekładam pokrojoną pierś i lekko zrumieniam. Następnie dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę - podsmażam na małym płomieniu do momentu odparowania nadmiaru sosu.
Krok 2 - Papryki nadziewane piersią kurczaka, ryżem, fasolką i pieczarkami foto
3
Fasolkę szparagową kroję na mniejsze części, następnie gotuję w osolonej wodzie na półtwardo. W osobnym naczyniu gotuję również w osolonej wodzie ryż (powinien być lekko niedogotowany). Gorącą saszetkę hartuję wrzucając do zimnej wody i odcedzam.
Krok 3 - Papryki nadziewane piersią kurczaka, ryżem, fasolką i pieczarkami foto
4
Umyte pieczarki kroję na mniejsze części i podsmażam na patelni dodając zioła prowansalskie, a pod koniec sól i pieprz - do momentu, aż odparuje nadmiar sosu.
Krok 4 - Papryki nadziewane piersią kurczaka, ryżem, fasolką i pieczarkami foto
5
Do osobnego naczynia wrzucam podsmażoną pierś, gotowany ryż, fasolkę oraz pokrojoną w drobną kosteczkę jedną, małą paprykę.
Krok 5 - Papryki nadziewane piersią kurczaka, ryżem, fasolką i pieczarkami foto
6
Następnie dodaję pieczarki, sól i pieprz do smaku i wszystko razem mieszam.
Krok 6 - Papryki nadziewane piersią kurczaka, ryżem, fasolką i pieczarkami foto
7
Umyte papryki przekrawam na pół, pozbywając się środka z pestkami i białych części.
Krok 7 - Papryki nadziewane piersią kurczaka, ryżem, fasolką i pieczarkami foto
8
Do środka papryk nakładam farsz i układam je do wyłożonej folią aluminiową blaszki (nasmarowanej olejem). Wierzch przykrywam drugą częścią folii i wstawiam do piekarnika na ok. 20 - 25 minut. (temp. 200st.).
Krok 8 - Papryki nadziewane piersią kurczaka, ryżem, fasolką i pieczarkami foto
9
Po tym czasie wyjmuję papryki, posypuję tartym żółtym serem i ponownie wstawiam do piekarnika na ok. 10 min. - już bez przykrycia, aby ser się pięknie stopił. Smacznego!
Krok 9 - Papryki nadziewane piersią kurczaka, ryżem, fasolką i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 16.08.2016 12:14
wyglądają pysznie
KORAL 14.08.2016 21:54
Świetne papryczki :)
Agnieszka-87-25 14.08.2016 11:20
smaczne są
ilka01 14.08.2016 09:10
pyszności :)
Renata9 14.08.2016 08:59
Rewelacyjne papryczki :-)
norweska20 14.08.2016 00:42
chętnie bym zjadła
Iwusia 13.08.2016 23:39
smaczne danie :)
Janina 13.08.2016 23:17
Smaczne, bardzo lubię;))
gosia1988 13.08.2016 22:09
smaczne danie na obiad
dodi 13.08.2016 21:11
pyszne papryczki
Stenka 13.08.2016 20:19
smaczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak