Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryki nadziewane kaszą gryczaną z warzywami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 5 szt.
kasza gryczana 1 torebka
ziemniaki młode 7 szt.
cebula czerwona 1 szt.
cukinia 1/2 szt.
oliwa 1 łyżka
pieczarki 10 szt.
czosnek 2 ząbki
majeranek
rozmaryn
Kucharek przyprawa uniwersalna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
orzechy włoskie
cebula 1 szt.
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryki nadziewane kaszą gryczaną z warzywami

Kroki postępowania

1
Na oliwie z oliwek w garnku płaskim z grubym dnem podsmażamy cebulkę czerwoną i czosnek pokrojone w kosteczkę. Następnie dodajemy 5 pieczarek. W międzyczasie nastawiamy kaszę gryczaną do gotowania.
Do garnka dodajemy mięso mielone z szynki wieprzowej i smażymy całość a potem dusimy przez około 5 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie ugotowanej kaszy i doprawienie farszu kucharkiem, ziołami i pieprzem.
Krok 1 - Papryki nadziewane kaszą gryczaną z warzywami foto
2
W międzyczasie myjemy dokładnie ziemniaki i przekrawamy je w połówki i ćwiartki i gotujemy je w mundurkach.
Ziemniaki powinny być na wpół twarde.
Krok 2 - Papryki nadziewane kaszą gryczaną z warzywami foto
3
Papryki myjemy i ścinamy czubki, wydrążamy je.
Do środka wkładamy farsz. Przykrywamy wcześniej odciętą częścią papryki i "zapinamy" wykałaczką.


Uwaga: Jeśli chcemy, by farsz był zwarty można do niego wbić jedno jajko i wymieszać.
Krok 3 - Papryki nadziewane kaszą gryczaną z warzywami foto
4
Papryki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pokrojoną cukinię, cebulkę, ziemniaczki i pieczarki oraz orzechy włoskie umieszczamy wokół papryk.
Skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami i solą morską.
Krok 4 - Papryki nadziewane kaszą gryczaną z warzywami foto
5
Tak przygotowane danie wkładamy na około 30 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika.

Smacznego :)
Krok 5 - Papryki nadziewane kaszą gryczaną z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 22.09.2014 09:37
Apetyczne, podobne robi się u mnie w domu.
Margo1 23.05.2014 09:23
też juz takie robiłam
Klausia 20.05.2014 16:18
super bezmięsne danie :)
Róża1 30.07.2013 13:52
też bardzo lubię faszerowaną paprykę:-), ale i ciekawy farsz:-)
Łucja 19.07.2013 10:57
pysznie i zdrowo :)
migotka28 18.07.2013 17:45
smakowite te papryczki
Janina 18.07.2013 14:48
Super smaczne;)
idealme 18.07.2013 12:42
bardzo lubię faszerowane papryki :)) smaczne!
Anna133 18.07.2013 10:10
tez często robię , choć teraz papryka za droga jeszcze
Paolcia 18.07.2013 09:18
ooo bardzo lubię taką paprykę :)
msmors 18.07.2013 09:14
fajny pomysł
IwonaDD 18.07.2013 09:12
wyglądają mega apetycznie
Mniam 18.07.2013 09:07
Lubię pieczone papryki, a farsz jest bardzo ciekawy.
2milutka 18.07.2013 09:07
pyszne tak jeszczce nie faszerowałam papryK:)
Czarnula87 18.07.2013 08:17
moja mama takie robi :)
Ola1984 18.07.2013 08:15
Bardzo lubię faszerowane warzywa :) Pysznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak