Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryki faszerowane pęczakiem i suszonymi morelami DS XVI, odc. 23

5.0
(58)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szukasz czasem pomysłu na obiad bez mięsa? Sprawdź przepis na przepyszne kolorowe papryki faszerowane warzywami według Darii Ładochy! Farsz został przygotowany z kaszy pęczak, suszonych moreli, suszonych pomidorów i pieczarek portobello! 

Składniki:

kasza pęczak 150 gramów
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
morele suszone 8 sztuk
czosnek 3 ząbki
pieczarki portobello 2 sztuki
pomidory suszone Smak 10 sztuk
olej rzepakowy 3 łyżki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyżki
orzechy laskowe 50 gramów
papryki 4 sztuki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól w młynku prymat do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku

Do podania

parmezan 50 gramów
świeża natka pietruszki kilka gałązek

Porada

Pęczaku nie płuczemy wodą przed gotowaniem. Dzięki temu w naszym farszu zachowamy gluten z kaszy, który „skleja” cały farsz.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryki faszerowane pęczakiem i suszonymi morelami DS XVI, odc. 23

Papryki faszerowane warzywami i kaszą to pyszny obiad wegetariański. Do przygotowanie farszu będziesz potrzebować kaszę pęczak, pieczarki, suszone pomidory, suszone morele i orzechy. Papryki są pieczone około 20 minut w 200 stopniach.  

Przygotowanie:

1. Kaszę pęczak zalewamy w garnku zimną wodą w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na szklankę pęczaku) i gotujemy. Do kaszy dodajemy suszoną cebulę, solimy do smaku i gotujemy, aż kasza wchłonie wodę.

2. Suszone morele namaczamy w wodzie kilka minut. Siekamy drobno czosnek. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w dużą kostkę.

3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i pieczarki, dodajemy oregano, sos sojowy, mieszamy całość i smażymy.

4. Suszone morele i suszone pomidory kroimy w paski.

5. Gdy pieczarki puszczą wodę, na patelnię wrzucamy morele, suszone pomidory oraz orzechy, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy, a następnie dodajemy ugotowany pęczak i łączymy wszystkie składniki farszu. 

6. Z papryk odkrawamy kapelusze i usuwamy gniazda nasienne. Faszerujemy papryki i posypujemy je czosnkiem niedźwiedzim.

7. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Gotowe papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy odkrojonymi wcześniej kapeluszami i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

8. Parmezan trzemy na małych oczkach tarki.

Sposób podania:

Z upieczonych papryk zdejmujemy kapelusze. Danie posypujemy parmezanem i dekorujemy pietruszką.

 

Zobacz przepisy na:

Papryka faszerowana gotowana

Zapiekana papryka faszerowana

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak