Papryki faszerowane kaszą jęczmienną, piersią kurczaka i pieczarkami

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną, piersią kurczaka i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    4 sztuka
  • kasza jęczmienna

    200 gram
  • pierś z kurczaka

    600 gram
  • pieczarki

    300 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    4 sztuka
  • oliwa

    2 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    1/2 łyżka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 szczypta
  • sól do smaku

  • pieprz

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • tymianek Prymat

    1/2 łyżka
  • ser cheddar

    4 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki umyć, ściąć od góry i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, dodać szczyptę cukru i lekko skarmelizować. Dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, oraz tymiankiem. Kiedy pierś się zarumieni dodać pokrojone drobną kostkę pieczarki oraz koncentrat, dusić do odparowania płynu. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Papryki nadziać farszem, posypać serem i przykryć "kapeluszami". Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat