Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną, piersią kurczaka i pieczarkami

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona
4 sztuka
kasza jęczmienna
200 gram
pierś z kurczaka
600 gram
pieczarki
300 gram
cebula
1 sztuka
czosnek ząbki
4 sztuka
oliwa
2 łyżka
koncentrat pomidorowy
1/2 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
1 szczypta
sól do smaku
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 pęczek
Tymianek suszony Prymat
1/2 łyżka
ser cheddar
4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Papryki faszerowane kaszą jęczmienną, piersią kurczaka i pieczarkami

Papryki umyć, ściąć od góry i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, dodać szczyptę cukru i lekko skarmelizować. Dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, oraz tymiankiem. Kiedy pierś się zarumieni dodać pokrojone drobną kostkę pieczarki oraz koncentrat, dusić do odparowania płynu. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Papryki nadziać farszem, posypać serem i przykryć "kapeluszami". Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak