Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną, piersią kurczaka i pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 4 sztuka
kasza jęczmienna 200 gram
pierś z kurczaka 600 gram
pieczarki 300 gram
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 4 sztuka
oliwa 2 łyżka
koncentrat pomidorowy 1/2 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cukier 1 szczypta
sól do smaku
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 1 pęczek
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżka
ser cheddar 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Papryki faszerowane kaszą jęczmienną, piersią kurczaka i pieczarkami

Papryki umyć, ściąć od góry i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, dodać szczyptę cukru i lekko skarmelizować. Dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, oraz tymiankiem. Kiedy pierś się zarumieni dodać pokrojone drobną kostkę pieczarki oraz koncentrat, dusić do odparowania płynu. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Papryki nadziać farszem, posypać serem i przykryć "kapeluszami". Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak