Papryki faszerowane

Papryki faszerowane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    3 szt
  • mięso mielone

    250 g
  • sól

  • ryż

    100 g
  • cebula

    1 szt
  • pieprz

  • zieona pietruszka

    1/2 pęczka
  • oliwa

  • kostka rosołowa

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Papryki faszerowane

Kroki postępowania

Krok 1 - Papryki faszerowane foto
Papryki myjemy, ścinamy wierzch i usuwamy pestki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 2 - Papryki faszerowane foto
W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebule. Do cebuli dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Zieloną pietruszkę drobno siekamy. Do mięsa dodajemy ryż i posiekaną pietruszke, dopawiamy solą i pieprzem, dokłądnie mieszamy i przygotowanym farszem napełniamy papryki.
Krok 3 - Papryki faszerowane foto
Kostke rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, na tym układamy papryki. Zapiekamy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

adelajda 05.08.2013 14:11
bardzo lubię faszerowane papryki
Konczi 12.08.2012 10:37
Ładnie się prezentują :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat