Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykarz z żółciaka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg owocnika żółciaka siarkowego ok. 1
strąku papryki żółtej i czerwonej po 1
strączka papryczki chili 1/2
duże pomidory + 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 2
łyzki mąki pszennej 2-3

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykarz z żółciaka

Żółciaka dokładnie oczyścić i umyć. Pokroić w plastry i obgotować kilka minut we wrzątku. Osączyć dobrze i pokroić w paski. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, chili posiekać. Pora po dokładnym umyciu pokroić w półplasterki, tak samo pokroić cebulę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać z papryką (dużo!) i opanierować paski grzyba. Smażyć je do na oleju. Gdy się zrumienią dodać cebulę, pora i papryki, smażyć kilka chwil aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory, koncentrat i podlać kilkoma łyżkami wody. Doprawić prowansalskimi i solą, dusić 15 min.. Doskonale smakuje ze świeżą bułką. Żółciak po ugotowaniu i usmażeniu konsystencją przypomina mięso kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 17.06.2012 08:16
ciekawe składniki
Iiiiii 15.04.2012 18:21
pycha
Grażyna13 21.09.2010 09:12
Chętnie bym tego spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak