Paprykarz z tuńczyka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuńczyk

    2 puszki
  • cebula

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchewka

    1
  • koncentrat pomidorowy

    5 łyżek
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda

    1/2 szklanki
  • ryż

    50 g
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Paprykarz z tuńczyka  foto
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy marchewkę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż marchewka zmięknie (około 10 minut).
Krok 2 - Paprykarz z tuńczyka  foto
Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy, mieszamy. Do całości dodajemy odsączonego tuńczyka, należy go wcześniej rozdrobnić widelcem, i mieszamy dokładnie, chwilkę razem gotujemy.
Krok 3 - Paprykarz z tuńczyka  foto
Na patelnie wsypujemy ryż, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Paprykarz z tuńczyka  foto
Paprykarz najlepiej smakuje na zimno, mocno schłodzony dnia następnego. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :) Uwaga:. Można użyć tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
Cukiereczek13
1) Do przygotowania potrawy można wykorzystać ryż, który pozostał nam z obiadu. 2) Do dania można dodać więcej wody, jeśli całość wyda nam się za sucha.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara13 07.10.2014 18:30
świetny pomysł,zabieram do siebie :)
kasienka23 07.10.2014 18:14
pysze danie!
Kolorowa 07.10.2014 15:40
Ale smacznie !
caralajna 07.10.2014 14:54
uwielbiam paprykarz, Twoja wersja jest lepsza
wyattearp 07.10.2014 12:58
nie ma jak swojej roboty paprykarz
Beata999 07.10.2014 12:32
Dobry pomysł.
matesko 07.10.2014 11:50
smaczne danie
Kluska_87 07.10.2014 11:28
fajny przepis :)
Ania84 07.10.2014 10:00
mniam super
w mojej kuchni 07.10.2014 09:34
coś pysznego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat