Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykarz z kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak świeży 1, 5 kg
cebule 2 sztuki
tłuszcz 2 łyżki
pomidor 1 sztuka
śmietana 2 łyżki
śmietanka 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykarz z kurczaka

Cebule posiekać i zeszklić na tłuszczu w dużym i solidnym garnku. Następnie dodać podzielonego na części kurczaka oraz pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę. Dusić 10 minut pod przykryciem. Następnie dodać paprykę i dobrze wymieszać. Dolać pół szklanki wody, wsypać sól i dusić pod przykrycie na małym ogniu przez 30 minut (jeśli kurczak zacznie się przypalać, to można dolać trochę wody). Po 30 minutach wyjąć kurczaka. Wymieszać śmietanę z mąką i 1 łyżeczką wody oraz delikatnie wlać to do wywaru powstałego z duszenia kurczaka. Mieszać do uzyskania konsystencji sosu. Dodać zielony pieprz i kurczaka. Przykryć i dusić do zagotowania. Przed podaniem dodać śmietankę i wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak