Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną

Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kasza jaglana

    1/2 szklanki
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • sos sojowy

    2-3 łyżki
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    2 ziarna
  • papryka ostra mielona

    1/2-3/4 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę należy ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody z odrobiną oleju.
Marchewkę z pietruszką zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Warzywa umieścić na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażyć (co jakiś czas mieszając) przez kilkanaście minut - do momentu, aż cebula będzie szklista, a marchewka miękka.
Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i całość poddusić kolejne kilka minut.
Po tym czasie należy wyjąć liścia i ziele angielskie, a resztę wymieszać z kaszą jaglaną.
Masę odrobinę przestudzić i krótko zblendować.
(Pasta powinna mieć wyczuwalne kawałki kaszy oraz warzyw.)
Pastę doprawić do smaku (solą i pieprzem), a następnie odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
(Po tym czasie paprykarz będzie gotowy do smarowania.)
Diana Rusiłowicz
Sos sojowy podkreśla jego głębie smaku, a całość jest po prostu rewelacyjna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Diana Rusiłowicz

23.06.2017 19:51
Dziękuję :)

gusia1000

23.06.2017 11:11
Ciekawy przepis.

Diana Rusiłowicz

22.06.2017 21:47
Dziękuję :)

Stenka

22.06.2017 20:41
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat