Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykarz jęczmienny z tuńczykiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna 150 g
tuńczyk kawałki w oleju 1-2 puszki
cukinia żółta młoda
papryka czerwona mała
cebula szalotka 2-3 niewielkie
marchewka średnia
Papryka słodka mielona Prymat
koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy
czosnek 1 ząbek

Porada

Paprykarz można doprawić ulubionymi ziołami.

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykarz jęczmienny z tuńczykiem

Kroki postępowania

1
Warzywa oczyścić, umyć, marchew obrać i razem z cukinią utrzeć na dużych oczkach tarki warzywnej. Posiekać dość grubo szalotkę i drobno pokroić paprykę.
Krok 1 - Paprykarz jęczmienny z tuńczykiem foto
2
Warzywa podlać niewielką ilością oleju, posolić, popieprzyć i poddusić. Pod koniec dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Ostudzić.
Krok 2 - Paprykarz jęczmienny z tuńczykiem foto
3
Ugotować 150g woreczek kaszy jęczmiennej, odcedzić i ostudzić.
Krok 3 - Paprykarz jęczmienny z tuńczykiem foto
4
Do uduszonych ostudzonych warzyw dodać tuńczyka razem z olejem. Rozgnieść widelcem.
Krok 4 - Paprykarz jęczmienny z tuńczykiem foto
5
Doprawić paprykarz do smaku koncentratem pomidorowym, solą, papryką mieloną i pieprzem.
Krok 5 - Paprykarz jęczmienny z tuńczykiem foto
6
Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do szczelnego opakowania i schłodzić - podawać z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Krok 6 - Paprykarz jęczmienny z tuńczykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.09.2016 10:29
Pewnie, że można, ale trzeba przechowywać w lodówce i w miarę szybko zjeść.
Habibi 25.09.2016 10:28
Coś na wzór szczecińskiego, bo nie powiem, że na smak ;) Ale tak, różni się tym, że w paprykarzach kupnych jest zazwyczaj ryż, a w tym kasza.
komentator 25.09.2016 10:18
A można zagotować a słoiku?
JellyFruits 23.09.2016 08:33
To taki paprykarz jak Szczeciński?
dodi 22.09.2016 09:50
mniam, mniam
Habibi 22.09.2016 09:48
Często robię z różnymi kaszami :)
Habibi 22.09.2016 09:46
Spróbujcie z niewielką ilością, bo jest naprawdę bardzo smaczny, a nie taka breja, jak paprykarz z puszki :) No i bez zbędnej chemii ;)
olkaaa 21.09.2016 21:28
brzmi ciekawie
sezamek 21.09.2016 19:56
fajny paprykarz
Róża1 21.09.2016 19:25
rewelacyjna pasta :-), bardzo ciekawe połączenie składników :-).
Joanna Kryla 21.09.2016 18:03
Bardzo lubię paprykarz szczególnie domowy, ciekawe jak smakuje taki z kaszą...
benka 21.09.2016 17:36
super paprykarz
Motorek 21.09.2016 17:24
najlepszy domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak