Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dorsz śrdnia tuszka
kasza jęczmienna drobna 150 g
marchewka 3-4 średnie
cebula biała
koncentrat pomidorowy do smaku
ketchup pikantny do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
Sól czosnkowa jodowana Prymat
olej roślinny
pasta paprykowa łagodna

Porada

Paprykarz można doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami.

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką

Kroki postępowania

1
Dorsza umyć, włożyć do garnka z zimną wodą i ugotować bez innych dodatków.
Krok 1 - Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką foto
2
Rybę odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką foto
3
Dokładnie oddzielić mięso od ości.
Krok 3 - Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką foto
4
Ugotować kaszę jęczmienną w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i przełożyć do większej miski.
Krok 4 - Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką foto
5
Połączyć z koncentratem pomidorowym, pikantnym ketchupem oraz pastą paprykową.
Krok 5 - Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką foto
6
Kaszę doprawić pieprzem, płynną przyprawą do zup, mielonym imbirem i solą czosnkową.
Krok 6 - Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką foto
7
Marchewkę ugotować w skórkach, odcedzić, ostudzić, obrać i zmielić na dowolne wiórki. Cebulę posiekać zeszklić na oleju, podlać odrobiną wody, poddusić, odparować.
Krok 7 - Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką foto
8
Mięso z dorsza zmielić razem z ostudzoną cebulą.
Krok 8 - Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką foto
9
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ponownie doprawić.
Krok 9 - Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką foto
10
Paprykarz przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce ok. 3 dni.
Krok 10 - Paprykarz jęczmienny z dorszem i marchewką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Spoko 06.12.2015 17:05
to raczej codzienne danie niz swiąteczne
slodkieniebo 05.12.2015 12:06
Uwielbiam paprykarz ale nigdy sama jeszcze go nie przygotowałam :) Myślicie że na światecznym stole sprawdzi się taka pasta ?
Habibi 05.12.2015 09:44
jest smaczny, a co najważniejsze - domowy, czyli wiemy, co jemy :) ...no i przyprawić można pod swój własny gust :)
Wafelek2601 04.12.2015 18:54
Musi być pyszny
Stenka 04.12.2015 18:26
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak