Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykarz domowy ze szprotkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szprotki w pomidorach 2 puszki
ryż 1 woreczek
marchewka ugotowana 1 duża
seler ugotowany
cebula 1 duża
koncentrat pomidorowy do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat
papryka mielona
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykarz domowy ze szprotkami

Ryż ugotować, osączyć i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.

Cebulę posiekać drobno, lekko zrumienić na odrobinie oleju, dodać marchewkę i seler (mogą być z rosołu) utarte na tarce jarzynowej - razem przesmażyć kilka minut doprawiając solą czosnkową, słodką mieloną papryką i kolorowym pieprzem. Pozostawić do ostygnięcia.

Do warzyw dodać zawartość obu puszek ze szprotkami, dołożyć trochę pasty pomidorowej i zmiksować na gładką masę. Dodać ugotowany ryż (dobrze, aby był jeszcze mocno ciepły) - wymieszać dokładnie i ostatecznie doprawić do smaku. Przełożyć do słoiczka, mocno ugniatając, zakręcić i pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Podawać jako dodatek do pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 08.11.2013 11:01
uwielbiam paprykarz! :) muszę zrobić :)
anemon 27.10.2013 13:31
Dzięki za odpowiedź, w takim razie będę eksperymentowała.
Habibi 27.10.2013 07:53
Robiłam też z różnymi rodzajami tuńczyka - tutaj w oleju: ---> http://www.doradcasmaku.pl/przepis/209118/paprykarz-z-tunczykiem.html ___ ale wyszło nieco suche, bo ryż miałam ugotowany na sypko i tuńczyk nie był sałatkowy, tylko w dużych kawałkach. Robiłam z makrelą i śledziem w pomidorach oraz z sardynkami w oleju.
anemon 26.10.2013 18:28
Dla mnie to nie jest alternatywa, bo te ze sklepu raczej nie nadają się do jedzenia, a przynajmniej ja dawno na taki nie trafiłam. Dlatego nie kupuję paprykarza w puszkach, a Twój przepis chętnie wypróbuję. A robiłaś z innymi rybami w pomidorach? Czy muszą to być szprotki, za którymi, przyznam się, nie przepadam?
Habibi 26.10.2013 15:07
Warzywka i rybki można również rozgnieść widelcem, jeśli ktoś woli większe kawałki, ale paprykarz przygotowany w taki sposób nie będzie już tak smarowy. Polecam, bo to zdrowsza alternatywa dla kupnych paprykarzy w puszkach :)
Marta1986 26.10.2013 14:20
bardzo ciekawe
Megg 26.10.2013 13:21
bardzo lubię paprykarz, pycha
ssylwiaa 26.10.2013 12:21
bardzo fajny paprykarz ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak