Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka zielona faszerowana kaszą perłową, fasolą i boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 380 g
czosnek 1 ząbek
ser typu bałkański 50 g
olej
kasza jęczmienna 200 perłowa
papryka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka zielona faszerowana kaszą perłową, fasolą i boczkiem

Mam ochotę na faszerowane warzywa pomyślałam rano, po czym pojechałam na rynek opolski by znaleźć inspirację do pomysłu. Są! Piękne papryczki:) Do tego zamiast mięska mielonego niezbyt tłusty boczek, kaszę mung również kupiłam na rynku w sklepie z różnymi ziarnami. Zapowiada się pysznie. Zapraszam po przepis:)

na 6 porcji

1kg “papryki rocznej“
200g kaszy pełowej
380g boczku wędzonego
100g fasoli mung
1 ząbek czosnku
50g sera typu bałkański

olej rzepakowy

Paprykę przekrawam na pół, myję ją i osuszam. Spodnią część papryki która będzie przylegać do blachy smaruję cienko olejem. Kaszę gotuję 15 minut, fasolę gotuję 45 minut. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na patelni by wytopić troszkę tłuszczu. Boczek z tłuszczykiem mieszam z kaszą i fasolą, ewentualnie doprawiam solą. Na końcu dodaję drobno posiekany czosnek.

Paprykę faszeruję lekko wyrównując łyżką, na wierzch posypuję drobno pokrojonym serem. Piecz w 195 stopniach 25 minut. Od spodu papryczka będzie troszkę spieczona, za to reszta idealnie miękka. Podałam z cienką strugą ketchupu.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 10.07.2013 18:48
bardzo pysznie wyglada mniam
magdziorka6 10.07.2013 10:01
wygląda bardzo zachęcająco
kasienka23 10.07.2013 08:29
pyszna papryka :)
Ola1984 10.07.2013 07:26
Bardzo ciekawe połączenie smaków.
Cranberry 09.07.2013 23:05
ciekawe połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak