Papryka z ryżem i baraniną

Papryka z ryżem i baraniną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka zielona

    4 duże
  • ryż do risotta

    200 g
  • mielona baranina

    250 g
  • cebula biała

    duża
  • czosnek

  • sól i pieprz

  • tymianek

  • oliwa

  • cytryna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować ryż al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedzić i połączyć z cebulą pokrojoną w kostkę i zrumienioną na oliwie. Dodać zmielone baraninę oraz dużo wyciśniętego czosnku i pieprzu. Farsz doprawić solą, tymiankiem, sokiem z cytryny i niewielką ilością startej cytrynowej skórki. Papryki umyć, odciąć kawałek z ogonkiem, nadziane ciasno farszem ryżowym i nakryć odciętymi kawałkami. Papryki ustawić w naczyniu żaroodpornym polanym oliwą i stopionym sokiem cytrynowym. Nakryć i dusić do miękkości w rozgrzanym piekarniku albo w kuchence mikrofalowej. W razie konieczności można dodać nieco wody.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami albo z jasnym pieczywem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat