Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka z ryżem i baraniną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka zielona 4 duże
ryż do risotto 200 g
mielona baranina 250 g
cebula biała duża
czosnek
sól i pieprz
tymianek
oliwa
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka z ryżem i baraniną

Ugotować ryż al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedzić i połączyć z cebulą pokrojoną w kostkę i zrumienioną na oliwie. Dodać zmielone baraninę oraz dużo wyciśniętego czosnku i pieprzu. Farsz doprawić solą, tymiankiem, sokiem z cytryny i niewielką ilością startej cytrynowej skórki. Papryki umyć, odciąć kawałek z ogonkiem, nadziane ciasno farszem ryżowym i nakryć odciętymi kawałkami. Papryki ustawić w naczyniu żaroodpornym polanym oliwą i stopionym sokiem cytrynowym. Nakryć i dusić do miękkości w rozgrzanym piekarniku albo w kuchence mikrofalowej. W razie konieczności można dodać nieco wody.

Podawać z pieczonymi ziemniaczkami albo z jasnym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak