Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka z pęczakiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 8 sztuka
kasza pęczak 1 szklanka
pieczarki 40 dag
jajko 2 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
ser żółty 25 dag
pomidory krojone z puszki 150 ml
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka z pęczakiem

Pęczak gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.

Pieczarki płuczemy, obieramy ze skórki (bielutkie pieczarki można tylko dokładnie umyć, ale ja tam zawsze je jeszcze obieram ze skórki, bo takie są smaczniejsze i bardziej higieniczne). Kroimy w cieniutkie plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Odlewamy powstały sok, pieczarki doprawiamy solą i pieprzem.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do pęczaku dodajemy połowę sera, pieczarki, drobno posiekaną natkę pietruszki, pomidory oraz jajka. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Papryki płuczemy, kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Nadziewamy farszem, posypujemy pozostałym serem.

Układamy w naczyniach żaroodpornych. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 05.05.2014 11:36
Faszerowane warzywa to świetny pomysł na ciekawy obiad. Pysznie wyglądają :)
wwwiolka 04.05.2014 22:35
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak