Przepis i sposób przygotowania na: Papryka w zalewie octowej
Dobrze mieć przepis na paprykę w occie, w słoikach. W tym przepisie znajdziecie przepis na sprawdzoną zalewę octową, z dodatkiem przypraw: ziela, pieprzu, gorczycy i liścia laurowego. Papryka w occie to dodatek do kanapek, sałatek, obiadu czy przekąska do wódki.
Kroki postępowania
Przede wszystkim należy przygotować słoiki:
- umyć słoiki i nakrętki i odstawić do wyschnięcia;
- słoiki i nakrętki włożyć do piekarnika, na blachy wyłożone papierem do pieczenia;
- piekarnik nagrzać do 130'C i grzać 30 min, po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozwolić lekko przestygnąć słoikom - przy wyjmowaniu trzeba uważać - słoiki i nakrętki mogą być bardzo gorące;
- najlepiej użyć słoików 1-2 cm wyższych niż papryki czyli ok.0,7 l, jeśli mamy mniejsze lub większe - nie szkodzi;
- słoiki wystawić na stół lub blat najlepiej wyłożony ściereczką;
Przygotowane składniki wystarczą na ok. 2,5-3 kg papryki. Najlepiej użyć różnych kolorów, w dowolnych kombinacjach. Warzywa umyć dokładnie i osuszyć.
W osobnym garnku przygotowujemy zalewę:
- do 3 l wody wsypujemy 2-2,5 łyżki soli i 1/2 szkl. cukru;
- wodę zagotowujemy i do gotującej wlewamy ok. 1 szkl. octu - wszystko doprowadzamy do wrzenia;
- najlepiej zalewę spróbować i ewentualnie dosypać soli lub cukru lub dolać wody jeśli wydaje się nam za ostro - ponownie zagotować;
- gorącą zalewę wlać do słoików - zostawić 0,5-1 cm wolnej przestrzeni;
- w osobnym garnuszku lekko podgrzać kilka łyżek oleju i wlać po 1-2 delikatnie na wierzch zalewy w każdym słoiku;
- zakręcić mocno słoiki;
Przygotowane słoiki z papryką pasteryzujemy 10-15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki wkładamy do garnka z wodą, którego dno wyłożone jest ściereczką. Słoiki warto też okręcić gazetą tak, aby się nie stykały ze sobą. Po upływie tego czasu słoiki wyjmujemy z wody i układamy je na stole na kocu przykrywając drugą jego częścią, aby dobrze się zassały. Można je też po pasteryzacji zostawić w garnku i po przestygnięciu ułożyć na ściereczce na stole.
Smacznego!