Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka w zalewie octowej

5.0
(128)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na paprykę w occie w słoikach. Przepis dla osób, które lubią paprykę w occie do kanapek, sałatek, jako przekąskę. 

Składniki:

papryka 2-3 kilogramy
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk
Ziele angielskie całe Prymat kilka sztuk
Gorczyca biała cała Prymat 1 opakowanie
woda 3 litry
ocet 10 % 1 szklanka
sól 2-2,5 łyżki
cukier 1/2 szklanki
olej roślinny kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka w zalewie octowej

Dobrze mieć przepis na paprykę w occie, w słoikach. W tym przepisie znajdziecie przepis na sprawdzoną zalewę octową, z dodatkiem przypraw: ziela, pieprzu, gorczycy i liścia laurowego. Papryka w occie to dodatek do kanapek, sałatek, obiadu czy przekąska do wódki.

Kroki postępowania

1

Przede wszystkim należy przygotować słoiki:
- umyć słoiki i nakrętki i odstawić do wyschnięcia;
- słoiki i nakrętki włożyć do piekarnika, na blachy wyłożone papierem do pieczenia;
- piekarnik nagrzać do 130'C i grzać 30 min, po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i pozwolić lekko przestygnąć słoikom - przy wyjmowaniu trzeba uważać - słoiki i nakrętki mogą być bardzo gorące;
- najlepiej użyć słoików 1-2 cm wyższych niż papryki czyli ok.0,7 l, jeśli mamy mniejsze lub większe - nie szkodzi;
- słoiki wystawić na stół lub blat najlepiej wyłożony ściereczką;

Krok 1 - Papryka w zalewie octowej foto
2

Przygotowane składniki wystarczą na ok. 2,5-3 kg papryki. Najlepiej użyć różnych kolorów, w dowolnych kombinacjach. Warzywa umyć dokładnie i osuszyć.

Krok 2 - Papryka w zalewie octowej foto
3
Umyte papryki przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Środek papryki dokładnie oczyścić z białych błon i pestek. Połówki przekroić jeszcze na pół, a gdy papryki są duże można na więcej części. Jeśli mamy mniejsze słoiki można pokroić papryki na kawałki (o boku 1-2 cm).
Krok 3 - Papryka w zalewie octowej foto
4
Do wysterylizowanych słoików powkładać kawałki warzyw, dosyć ściśle, pamiętając o zostawieniu od góry 1-2 cm.
Krok 4 - Papryka w zalewie octowej foto
5
Do słoików wsypać po pół łyżeczki gorczycy, pieprz (3-5 ziarenek), ziele angielskie (2-3 ziarenka), listek laurowy. Należy zastosować zasadę: im mniejszy słoik tym mniej przypraw, im większy tym więcej.
Krok 5 - Papryka w zalewie octowej foto
6

W osobnym garnku przygotowujemy zalewę:
- do 3 l wody wsypujemy 2-2,5 łyżki soli i 1/2 szkl. cukru;
- wodę zagotowujemy i do gotującej wlewamy ok. 1 szkl. octu - wszystko doprowadzamy do wrzenia;
- najlepiej zalewę spróbować i ewentualnie dosypać soli lub cukru lub dolać wody jeśli wydaje się nam za ostro - ponownie zagotować;
- gorącą zalewę wlać do słoików - zostawić 0,5-1 cm wolnej przestrzeni;
- w osobnym garnuszku lekko podgrzać kilka łyżek oleju i wlać po 1-2 delikatnie na wierzch zalewy w każdym słoiku;
- zakręcić mocno słoiki;

Krok 6 - Papryka w zalewie octowej foto
7

Przygotowane słoiki z papryką pasteryzujemy 10-15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki wkładamy do garnka z wodą, którego dno wyłożone jest ściereczką. Słoiki warto też okręcić gazetą tak, aby się nie stykały ze sobą. Po upływie tego czasu słoiki wyjmujemy z wody i układamy je na stole na kocu przykrywając drugą jego częścią, aby dobrze się zassały. Można je też po pasteryzacji zostawić w garnku i po przestygnięciu ułożyć na ściereczce na stole.

Krok 7 - Papryka w zalewie octowej foto
8
Po kilku godzinach jak całkowicie wystygnę, wynosimy do spiżarni, piwnicy.
Smacznego!
Krok 8 - Papryka w zalewie octowej foto

Więcej przepisów na przetwory

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 26.09.2013 08:13
robię taką świetna na przekąskę
Janina 26.09.2013 07:59
Super , robię i lubię taką;)
Aga-25 26.09.2013 07:59
robię taką
Agnieszka-87-25 26.09.2013 07:50
uwielbiam taką paprykę
Izabela9 26.09.2013 06:15
Też robię dużo papryki na zimę.
babajaga1969 26.09.2013 05:00
smaczna, dobra na zimę
jasiek 25.09.2013 22:42
zimowe skarby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak