Przepis i sposób przygotowania na: Papryka nadziewana mięsem
Mięso mielone włożyć do miski, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić 1 łyżeczką kucharka, majerankiem, oregano, tymiankiem i pieprzem. Odciśniętą bułkę dodać do mięsa.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Tak przygotowaną cebulę dodać do mięsa i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Z umytych papryk odciąć górę i oczyścić środek z pestek.
Oczyszczone papryki napełniamy farszem.
Na patelnie wlać szklankę wody i dodać 1 łyżeczkę kucharka, do tego włożyć papryki i dusić je pod przykryciem ok 30minut od czasu do czasu podlewając wodą.
Gotowe papryki wyłożyć z patelni. Do wywaru można dodać łyżkę mąki rozcieńczoną w połowie szklanki wody by powstał sos.
Podawać z ziemniakami, polać sosem, sprawdzają się także sezonowe warzywa jako uzupełnienie tego dania.