Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka nadziewana

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 2 sztuki po 300 g
kuskus 120 g
sezam czarny 4 łyżeczki
oliwki zielone 16 sztuk
suszone pomidory 70 g ( 8 sztuk )
pestki słonecznika 4 łyżeczki
oliwa
sól
pieprz
olej z suszonych pomidorów 1 łyżka
chili do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka nadziewana

Kroki postępowania

1
Kuskus zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm nad poziom kaszy.
Przykrywamy odstawiamy na 5 minut. Potem kaszę rozbijamy widelcem, dosypujemy 2 czubate łyżeczki czarnego sezamu i dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Papryka nadziewana foto
2
Papryki myjemy, osuszamy, ścinamy wierzch i usuwamy błonę i pestki, następnie całe smarujemy oliwą.
Strąki napełniamy pierwszą warstwą kuskusu, delikatnie oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy połówkami oliwek, delikatnie dociskamy.
Krok 2 - Papryka nadziewana foto
3
Wykładamy następną warstwę kuskusu, przykrywamy pomidorkami pokrojonymi w paski i posypujemy pastami słonecznika.
Krok 3 - Papryka nadziewana foto
4
Znowu lekko dociskamy i nakładamy trzecią, ostatnią warstwę kuskusu którą polewamy olejem z pomidorów.
Wierzch posypujemy czarnym sezamem i odrobiną chili.
Papryki owijamy papierem do pieczenia, przewiązujemy wilgotnym sznureczkiem w połowie papryki i tak przygotowane przekładamy na blaszkę razem z kapeluszami papryki.
Pieczemy w 180 C ok. 30 minut, kapelusze wyjmujemy po 20 minutach.
Krok 4 - Papryka nadziewana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 19.03.2017 11:25
Bardzo lubię nadzianą paprykę.
Wiesława1 19.03.2017 07:22
Pyszna papryczka
Bożena Matuszczyk 18.03.2017 22:16
Pychotka porywam jedną;)
Marta1986 18.03.2017 15:06
pyszne mniam
RenataZ-et 18.03.2017 14:13
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak