Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka nadziewana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka zielona 3 szt
ryż 1/3 szklanki
marchewka 1/2 szt
pomidor 1 szt
cukinia 1/3 szt
cebula 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa do potraw do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
oregano do smaku
margaryna 1 łyżka

Porada

W zależności od upodobania do farszu można dodać również inne warzywa lub mielone mięso.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka nadziewana

1. Ryż ugotować.
2. Paprykę umyć, odciąć wierzch i usunąć gniazdo nasienne. Wnętrze posolić i posypać pieprzem.
3. 1 paprykę, cukinię, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać na patelnię i usmażyć al dente na tłuszczu, przyprawić solą i pieprzem.
4. Do usmażonych warzyw dodać sparzony i obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, wymieszać.
5. Ugotowany ryż połączyć z usmażonymi warzywami, doprawić do smaku solą, pieprzem, jarzynką i ziołami.
6. Oczyszczone papryki napełnić farszem, przykryć wierzchem.
7. Papryczki ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 st C ok 40min, po upływie 25min zdjąć górę z papryk, w celu przyrumienienia farszu. Nakładając paprykę na talerz paprykę ponownie przykryć kapeluszem z papryki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 16.01.2015 11:57
dziękuję :)
Megg 12.01.2015 19:49
wspaniale prezentujące się danie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak