Przepis i sposób przygotowania na: Papryka nadziewana
2. Paprykę umyć, odciąć wierzch i usunąć gniazdo nasienne. Wnętrze posolić i posypać pieprzem.
3. 1 paprykę, cukinię, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać na patelnię i usmażyć al dente na tłuszczu, przyprawić solą i pieprzem.
4. Do usmażonych warzyw dodać sparzony i obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, wymieszać.
5. Ugotowany ryż połączyć z usmażonymi warzywami, doprawić do smaku solą, pieprzem, jarzynką i ziołami.
6. Oczyszczone papryki napełnić farszem, przykryć wierzchem.
7. Papryczki ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 st C ok 40min, po upływie 25min zdjąć górę z papryk, w celu przyrumienienia farszu. Nakładając paprykę na talerz paprykę ponownie przykryć kapeluszem z papryki.