Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka na zimę

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj podaję przepis na paprykę konserwową na zimę. Smaczna, krucha o łagodnym słodko kwaśnym smaku papryka zasmakuje każdemu.

Składniki:

Zalewa

woda zimna 5 szklanek
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 1 szklanka
sól 1 łyżka

Dodatkowo

papryka czerwona 2 kilogramów
nasiona gorczycy Prymat 0.5 łyżeczki
ziele angielskie 4 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 liści
cebula 2 plastry

Porada

Przyprawy podane są na 1 słoik litrowy. Cebula pokrojona w piórka.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka na zimę

Zalewa:
Składniki na zalewę gotujemy około 10-15 minut.

Paprykę oczyszczamy, myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Następnie do czystych słoików wkładamy pokrojoną paprykę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, gorczycę oraz piórka cebuli. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej gorącą zalewą, zakręcamy mocno słoiki i obracamy do góry dnem.
Następnego dnia możemy pasteryzować, pasteryzujemy 10 minut od chwili zagotowania.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Po 3 dniach papryka gotowa do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.08.2018 11:56
Też tak robię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak