Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

papryka marynowana z goździkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka

papryka czerwona 2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt
ziele angielskie 10 szt
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżki
Goździki całe Prymat 10 szt
olej 5 łyżek

zalewa

ocet 0,5 l
woda 1 l
cukier 4 łyżki
sól 1 łyżka

Porada

Podany przepis jest na około 6 słoików 0,5 litrowych. Goździki nadają papryce delikatnie korzennego smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: papryka marynowana z goździkami

Kroki postępowania

1
Paprykę myjemy. Wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki lub na ósemki w zależności od wielkości słoików.
Krok 1 - papryka marynowana z goździkami foto
2
Do słoików wrzucamy po liściu laurowym, a także: 2 kulki ziela angielskiego, 1 łyżeczkę gorczycy oraz po 1-2 goździki. Paprykę układamy ciasno w słoikach.
Krok 2 - papryka marynowana z goździkami foto
3
Przygotowujemy zalewę. Wodę łączymy z octem. Rozpuszczamy w niej sól i cukier. Gotujemy. Zalewamy wrzątkiem słoiki. Na wierzch każdego słoika wlewamy po łyżce oleju.
Krok 3 - papryka marynowana z goździkami foto
4
Zakręcamy mocno wszystkie słoiki. Przekładamy do garnka wyłożonego papierem. Zalewamy słoiki do 3/4 ich wysokości. Pasteryzujemy około 10 minut. Po tym czasie wyciągamy słoiki i odwracamy do góry dnem. Po wystygnięciu możemy przenieść do piwnicy.
Krok 4 - papryka marynowana z goździkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 22.09.2016 21:51
Przyznaję się: jeszcze papryki z dodatkiem goździków nie robiłam - muszę wypróbować:)
Wafelek2601 22.09.2016 20:02
Musi być pyszna
basiazet 22.09.2016 18:42
idealne na zimę
marenka 22.09.2016 15:13
w sam raz na zimę ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak