Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka marynowana

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

papryka biała 1 kg
papryka czerwona 2 kg
cebula 4 większe
ziele angielskie
Gorczyca biała cała Prymat
woda 6 szklanek
sól 1/2 szklanki
cukier 2 szklanki

ZALEWA

ocet 2 szklanki
cukier 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka marynowana

Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na większe kawałki, które przekładamy do miski.
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki lub kawałki i dodajemy do papryki. Do warzyw wlewamy wodę i wsypujemy sól oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.
Zalewa:
Ocet zagotowujemy z cukrem, studzimy. Zimną zalewę wlewamy do papryki i cebuli, mieszamy. Po czym cebulę z papryką nakładamy do słoików (na dno słoików wrzucamy po kilka kulek gorczycy i ziela angielskiego) i zalewamy marynatą, która nam została w misce.
Zakręcamy słoiki i gotujemy ok. 8-10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 22.08.2015 12:20
pyszna papryczka
gosia1988 21.08.2015 06:51
Wodę w której moczyły się warzywa zostawiamy i zalewę dolewamy. Później paprykę z zalewą nakładamy do słoików.
Grazyna0211 20.08.2015 22:50
nie ma to jak własne przetwory
Skotka 20.08.2015 21:46
Lubię takie zapasy na zimę mieć. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, wodę w której warzywa się moczyły wylewamy i zalewamy nową zalewą ( ocet z cukrem)?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak