Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka marynowana

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 2 kg
woda 1,5 l
ocet 300 ml
cukier 120 g
sól 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
pieprz 2 ziarna
ziele angielskie 2 ziarna
czosnek 4 ząbki
olej 0,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka marynowana

Kroki postępowania

1
1. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne.
2. Kroimy paprykę na mniejsze części i układamy ściśle w słoikach.
Krok 1 - Papryka marynowana foto
2
3. Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier i sól.
4. Całość zagotowujemy.
5. Do każdego słoika wkładamy kilka plastrów czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego oraz po liściu laurowym.
Krok 2 - Papryka marynowana foto
3
6. Słoiki zalewamy marynatą i na wierzch każdego wlewamy 0,5 łyżki oleju.
7. Pasteryzujemy ok. 10 minut w gotującej się wodzie.
Krok 3 - Papryka marynowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak