Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka konserwowa

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1,5 kg
woda 6 szkl.
ocet 10 % 1 szkl.
cukier 8 łyżek
sól 1 czubata łyżka
Kolendra cała Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
olej roślinny

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka konserwowa

Do każdego czystego słoika wkładamy po listku laurowym, po kilka ziarenek gorczycy i kolendry oraz po 2 ziarenka ziela angielskiego.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, układamy ciasno w słoikach.

Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i sól. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Zimną zalewą zalewamy paprykę.
Do każdego słoika wlewamy po łyżeczce oleju.
Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym czystą ściereczką.
Wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i stale utrzymując wrzenie pasteryzujemy słoiki 15 minut.
Gdy zakończymy pasteryzację słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce.
Zimne słoiki przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 15.09.2013 09:51
Dziękuję za miłe komentarze :)
Ola1984 15.09.2013 09:22
Smak lata zamknięty w słoiku :) Pysznie :)
joanna__s 14.09.2013 11:21
Przedwczoraj zrobiłam 20 słoików takiej papryki.
2milutka 14.09.2013 10:49
robię taką pyszna jest!
adelajda 14.09.2013 10:13
smakowicie wygląda :)
lara 14.09.2013 09:38
z taką zalewą wychodzi naprawdę dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak