Przepis i sposób przygotowania na: Papryka konserwowa
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, układamy ciasno w słoikach.
Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier i sól. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Zimną zalewą zalewamy paprykę.
Do każdego słoika wlewamy po łyżeczce oleju.
Słoiki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym czystą ściereczką.
Wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoików, przykrywamy pokrywką i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i stale utrzymując wrzenie pasteryzujemy słoiki 15 minut.
Gdy zakończymy pasteryzację słoiki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki i układamy do góry dnem na ściereczce.
Zimne słoiki przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego!