Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka konserwowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 2,5 kg
cebula 1 szt.
ocet 1 szkl.
sól 1 łyż.
woda 6 szkl.
cukier 9 łyż.
ziele angielskie 18 ziarna
pieprz 30 ziaren
oliwa 6 łyżecz.
Liść laurowy suszony Prymat 6 szt.
Gorczyca biała cała Prymat 3 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka konserwowa

Kroki postępowania

1
Paprykę myję dokładnie, usuwam gniazda nasienne i kroję paprykę w ćwiartki. W suche wcześniej wyparzone słoiki wkładam przyprawy, ciasno układam kawałki papryki.
Krok 1 - Papryka konserwowa foto
2
Na wierzch wkładam do każdego słoika po dwa plastry cebuli, wlewam łyżeczkę oliwy i dopełniam słoik gorącą zalewą. Zakręcam słoiki i wstawiam je do dużego gara z ciepłą wodą, w ilości takiej aby woda sięgała wieczek słoików.
Krok 2 - Papryka konserwowa foto
3
Grubą paprykę pasteryzuję od zagotowania 20 minut, a cienką paprykę pasteryzuję 10 minut. Po tym czasie wyjmuję słoiki, osuszam i wstawiam do spiżarni.
Krok 3 - Papryka konserwowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak