Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana z sosem pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

czerwone papryki 4 szt
(woreczek) kaszy jęczmiennej perłowej 100 g
zielona papryka 1 szt
duża marchewka 1 szt
cebula duża 1 szt
ząbki czosnku 3 ząbki
łodygi sera naciowego 2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
oregano do smaku
olej
bulionu warzywnego 150 ml

Sos pomidorowy

pomidorów obranych i pokrojonych z dodatkiem sosu pomidorowego 1 puszka
cebula 1 szt
czosnku 2 ząbki
cukier do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
oregano do smaku
tymianek do smaku
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana z sosem pomidorowym


Z papryki odciąć górną część, aby uzyskać "kapelusz" i
usunąć gniazda nasienne. Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu
na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
oleju.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Paprykę i
seler naciowy pokroić. Następnie dodać do cebuli i poddusić. Wszystko
dokładnie wymieszać z ugotowaną kaszą jęczmienną,doprawić do smaku.
Każdą paprykę napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i
podlać bulionem.Wstawić na 50 minut do gorącego piekarnika nagrzanego do
180 stopni.

Sos pomidorowy: Cebulę,czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
oleju.Dodać pomidory,przyprawić do smaku przyprawami.Gotować na wolnym
ogniu przez 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak