Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
Z papryki odciąć górną część, aby uzyskać "kapelusz" i
usunąć gniazda nasienne. Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu
na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
oleju.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Paprykę i
seler naciowy pokroić. Następnie dodać do cebuli i poddusić. Wszystko
dokładnie wymieszać z ugotowaną kaszą jęczmienną,doprawić do smaku.
Każdą paprykę napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i
podlać bulionem.Wstawić na 50 minut do gorącego piekarnika nagrzanego do
180 stopni.
Sos pomidorowy: Cebulę,czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
oleju.Dodać pomidory,przyprawić do smaku przyprawami.Gotować na wolnym
ogniu przez 10 minut.