Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana - z kaszą jęczmienną i cielęciną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 10 szt.
cielęcina 1/2 kg
ryż 1 saszetka
kasza jęczmienna 1 saszetka
marchewka 1 średnia
cebula 1 duża
koncentrat pomidorowy 200 ml
Kucharek
natka pietruszki
szczypior czosnkowy
olej
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana - z kaszą jęczmienną i cielęciną

Kroki postępowania

1
Kaszę jęczmienną i ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Ostudzić.
Warzywa utrzeć na grubych oczkach tarki lub posiekać malakserem - zeszklić na niewielkiej ilości oleju, przestudzić.
Mięso zmielić na grubym sitku lub rozdrobnić malakserem.
Posiekać szczypior czosnkowy i natkę pietruszki.
Dodać przyprawy do smaku.
Krok 1 - Papryka faszerowana - z kaszą jęczmienną i cielęciną foto
2
Składniki farszu wyrobić i odstawić do lodówki na pół godziny.
W tym czasie oczyścić i umyć paprykę oraz nagrzać piekarnik do 150-160*C.
Krok 2 - Papryka faszerowana - z kaszą jęczmienną i cielęciną foto
3
Przygotowaną paprykę nadziać ciasno farszem.
Krok 3 - Papryka faszerowana - z kaszą jęczmienną i cielęciną foto
4
Ustawić pionowo w brytfance, możliwie ciasno, aby nie przewracały się.
Krok 4 - Papryka faszerowana - z kaszą jęczmienną i cielęciną foto
5
Koncentrat pomidorowy rozrobić z 200ml wody, dodać trochę kucharka, wyciśnięty czosnek i nieco pieprzu - na każdą paprykę nałożyć łyżkę sosu - resztę wlać między papryki i dolać szklankę gorącej wody.
Brytfankę nakryć i wstawić do nagrzanego piekarnika - dusić 90 minut - można pozostawić (np. przez noc) w nagrzanym piekarniku.
Krok 5 - Papryka faszerowana - z kaszą jęczmienną i cielęciną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.07.2013 14:55
@paulina2157 - tak, wiem :) sos wyszedł dość krwawo :) ale to tylko dobrze o jego jakości świadczy, bo nic mnie tak nie odrzuca, jak koncentrat pomidorowy w kolorze zużytej ściery do podłogi ;)
marta1221 12.07.2013 13:21
fajny farsz do tej papryki
paulina2157 12.07.2013 12:57
efekt końcowy troche jak w stylu halloween - to komplement :) Bardzo fajny przepis juz dodaję do ulub.
Aleksandra/Olcia 12.07.2013 12:09
uwielbiam taka
Renata9 12.07.2013 11:43
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak