Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

farsz

kasza pęczak 10 dkg
szynka wieprzowa mielona 35 dkg
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/3 łyżeczki

ponadto

papryka czerwona 4 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 kulki
bulion drobiowy 2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
koperek do posypania

Porada

papryka najlepsza jest jak postoi kilka godzin w sosie i smaki się przegryzą,podawać na ciepło

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro

Kroki postępowania

1
pęczak ugotować w osolonej wodzie(10 minut krócej niż podano na opakowaniu) odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Krok 1 - Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro foto
2
Umyte papryki sparzyć wrzątkiem i odciąć ogonki.wydrążyć środki
Krok 2 - Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro foto
3
mięso doprawić pieprzem,papryką i pieprzem cayenne
Krok 3 - Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro foto
4
dodać pęczak,posiekaną cebulę i dokładnie wymieszać( ja dodałam kawałek pokrojonej papryki która została z odcinania ogonków)
Krok 4 - Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro foto
5
napełnić papryki mocno dociskając farsz
Krok 5 - Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro foto
6
papryki postawić w garnku i wlać 2 szklanki bulionu(u mnie domowy rosół z niedzieli) zagotować,dodać liście laurowe i ziele angielskie,dusić 15 minut pod przykryciem na małym ogniu
Krok 6 - Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro foto
7
następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić kolejne 15 minut
Krok 7 - Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro foto
8
wyjąć jedną paprykę a sos zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie gorącej wody,chwilę podgotować
Krok 8 - Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro foto
9
papryki pozostawić w sosie na kilka godzin. podawać posypane posiekanym koperkiem
Krok 9 - Papryka faszerowana szynką wieprzową i pęczakiem na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 12.08.2015 08:01
wygląda pysznie
Habibi 11.08.2015 21:33
Ostatnio przynajmniej raz w tygodniu robię paprykę.faszerowaną przeróżnymi dodatkami, choć mezuś preferuje klasyczne nadzienie z.ryżu.i mięsa z warzywami ;)
RenataZ-et 11.08.2015 21:31
świetny pomysł
Ada-Gaba 11.08.2015 16:57
pyszne danie z kaszą
Jadwiga/Jaga85 11.08.2015 15:31
Super wygląda!
ilka01 11.08.2015 15:16
super przepis
Stenka 11.08.2015 14:08
smaczne i pożywne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak