Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana ryżem, mięsem i warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czerwonych papryk 6 szt
ryżu parboiled 100 g
mięsa mielonego wieprzowego 400 g
cebula biała 1 szt
pieczarek 150 g
marchewka 1 szt
czosnek 2 ząbki
czerwonej fasoli 1/2 puszki
kukurydzy 1/2 puszki
tartego sera np. Gouda 70 g
posiekanej natki pietruszki 2 łyżki
czerwona czubryca do smaku
zioła prowansalskie do smaku
sól do smaku
pierz do smaku
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana ryżem, mięsem i warzywami

Z papryki odciąć górną część, aby uzyskać "kapelusz" i
usunąć gniazda nasienne. Ryż ugotować według przepisu
na opakowaniu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę,zeszklić na
oleju. Marchewkę,pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach.
Następnie z mięsem mielonym dodać do cebuli i poddusić.
Fasolę i kukurydzę odcedzić.
Wszystko wymieszać z ugotowanym ryżem, serem,natką pietruszki, doprawić
do smaku.
Każdą paprykę napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym
wysmarowanym margaryną
Wstawić na 50 minut do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Rada: paprykę można podawać np. z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 01.11.2014 16:14
Uwielbiam faszerowaną paprykę :-)
Ola1984 31.10.2014 18:52
Uwielbiam :)
Futka 28.10.2014 20:41
Przepyszna propozycja - uwielbiam :D
Jagódka77 28.10.2014 14:01
bardzo lubię faszerowaną paprykę, ta wygląda wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak