Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

papryka faszerowana mięsem i ryżem z sosem pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nadziewanie papryki

mięso mielone wieprzowe 0.8 kg
papryka czerwona 8 szt
ryż 1 szaszetka 100g
cebula biała 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku

sos pomidorowy z czosnkiem

masło 1 łyżka
ząbek czosnku 8 szt
przecier pomidorowy 1 litr
sól i pieprz do smaku
śmietana 4 łyżki
mąka 1 łyżka
bulion warzywny 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: papryka faszerowana mięsem i ryżem z sosem pomidorowym

Kroki postępowania

1
Paprykę wydrążoną z nasion układamy w żaroodpornym naczyniu, Mięso mielone, mieszamy z ryżem ugotowanym oraz cebulą pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy paprykę słodką i ostrą.
Krok 1 - papryka faszerowana mięsem i ryżem z sosem pomidorowym foto
2
Faszerujemy paprykę i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wlewamy buliom warzywny albo wlewamy wodę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem
Krok 2 - papryka faszerowana mięsem i ryżem z sosem pomidorowym foto
3
Sos. Roztarty czosnek mieszamy z masłem dodajemy przecier pomidorowy i mąkę ze śmietaną. Zagotowujemy i gotowe
Krok 3 - papryka faszerowana mięsem i ryżem z sosem pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 02.11.2016 12:18
dobre papryki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak