Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    4 sztuki
  • kasza jaglana

    1/2 szklanki
  • kukurydza konserwowa

    1 sztuka
  • groszek mrożony

    200 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • Bazylia suszona Prymat

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną wypłukać, aż woda będzie czysta, kilka razy ją zmieniając. Odsączyć na sitku. Przelać wrzątkiem. Kaszę włożyć do rondelka, wlać 1 szklankę zimnej wody. Zagotować i zamieszać kaszę, tylko w tym momencie, później więcej kaszy nie mieszać. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 7-10 minut. Po tym czasie kasza wchłonie całą wodę. Zamieszać i mamy w ten sposób ugotowaną idealnie na sypko kaszę jaglaną.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, udusić na łyżce oliwy. Groszek ugotować, odsączyć i dodać do cebuli. Kukurydzę odsączyć z zalewy, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kaszą włożyć na patelnię z warzywami. Zdjąć z ognia, dodać jajko, bazylię i przyprawy, wymieszać.

Z papryki ściąć górną część, nie odcinając ogonka. Usunąć włókna i nasiona.
Strąki papryki napełnić farszem. Włożyć do garnka i wlać bulion do 1/3 wysokości papryk. Zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 03.10.2013 15:30
moje ulubione smaki,pycha
alaaa 06.03.2013 19:36
ale pyszności,
caralajna 24.09.2012 09:58
pyszny pomysł na kaszę jaglaną, zachęcające zdjęcie
anemon 15.05.2012 21:14
Polecam, bo prosto i smacznie.
Natasza Edyta 15.05.2012 11:23
Przepis wyglada świetnie, i chyba go wyprobuję.
Grazyna0211 28.01.2012 11:09
prze?licznie wygl?da ta papryka
Sarenka 04.01.2012 08:03
Jak kolorowo - udało Ci się znaleźć bardzo ładne okazy papryki
kochanyptysiu 29.12.2011 10:20
uwielbiam ją
ben-ka 12.09.2011 10:45
Papryki z takim farszem nie jadłam a bardzo często robię paprykę z \"niespodzianką\" bo lubię:)
Iwona51 07.08.2011 23:21
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat