Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana gotowana

5.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Papryka faszerowana, gotowana w garnku w sosie pomidorowo-paprykowym. Farsz jest zrobiony z ryżu, mięsa mielonego, cebulki i doprawiony przyprawą do gyrosa, która idealnie pasuje do papryki i mięsa. 

Składniki:

papryka czerwona 4-6 sztuk
ryż 200 gramów
mięso mielone 500 gramów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 ząbki
Przyprawa kebab-gyros pikantna Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
kostka rosołowa Kucharek 3 sztuki
jogurt naturalny 3-4 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka

Porada

Pozostały po gotowaniu wywar paprykowo-pomidorowy można wykorzystać - zawsze robię z niego sos lub zupę.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana gotowana

Papryka faszerowana, gotowana w garnku to alternatywa do papryki pieczonej w piekarnika. ta gotowana w garnku jest delikatniejsza i przy okazji powstaje mnóstwo pysznego sosu, który możesz zagęścić i podać do papryk lub wykorzystać jako bazę zupy lub innego sosu, np. do makaronu.

Kroki postępowania

1

Ryż gotujemy al dente. Po wystudzeniu mieszamy ryż z mięsem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, doprawiamy farsz przyprawami na "dość" ostro dlatego używamy Przyprawy kebab gyros w wersji pikantnej.

Krok 1 - Papryka faszerowana gotowana foto
2

Paprykę myjemy, odcinamy górę i usuwamy gniazda nasienne. Napełniamy je farszem. Będziesz potrzebować 4- 6 sztuk papryk - zależy od ich wielkości.

Krok 2 - Papryka faszerowana gotowana foto
3

Ustawiamy ciasno w garnku, tak aby się nie przewracały. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości papryk. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy oraz kostki rosołowe. Dusimy godzinę. Podajemy z sosem powstałym z gotowania oraz z kleksem jogurtu naturalnego oraz posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Krok 3 - Papryka faszerowana gotowana foto

Dodanie pikantnej przyprawy gyros idealnie doprawi mięso mielone i będzie pasować do papryk. Papryka faszerowana, gotowana w garnku jest delikatniejsza, bardziej miękka i soczysta, od wersji pieczonej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kan 20.03.2024 14:28
Czy miesi mielona ma być surowe czy wcześniej podsmażone?
Doradca Smaku 5 tygodni temu
Oczywiście mięso powinno być delikatnie podsmażone przed wymieszaniem z ryżem :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
Marta Ryżek-Kalkowska 04.10.2016 20:53
smacznie tutaj.
Diana Rusiłowicz 04.10.2016 01:28
Apetycznie wygląda.
Bernadeta1 03.10.2016 21:20
lubię takie jedzonko
2milutka 03.10.2016 18:09
pomysłowo :)
edytazaw89@wp 03.10.2016 17:10
Inaczej niż klasycznie ale pewnie pyszne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak