Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana gotowana
Papryka faszerowana, gotowana w garnku to alternatywa do papryki pieczonej w piekarnika. ta gotowana w garnku jest delikatniejsza i przy okazji powstaje mnóstwo pysznego sosu, który możesz zagęścić i podać do papryk lub wykorzystać jako bazę zupy lub innego sosu, np. do makaronu.
Kroki postępowania
Ryż gotujemy al dente. Po wystudzeniu mieszamy ryż z mięsem, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, doprawiamy farsz przyprawami na "dość" ostro dlatego używamy Przyprawy kebab gyros w wersji pikantnej.
Paprykę myjemy, odcinamy górę i usuwamy gniazda nasienne. Napełniamy je farszem. Będziesz potrzebować 4- 6 sztuk papryk - zależy od ich wielkości.
Ustawiamy ciasno w garnku, tak aby się nie przewracały. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości papryk. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy oraz kostki rosołowe. Dusimy godzinę. Podajemy z sosem powstałym z gotowania oraz z kleksem jogurtu naturalnego oraz posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!