Papryka faszerowana farszem mięsno-ryżowym

Papryka faszerowana farszem mięsno-ryżowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj przygotowałam faszerowaną paprykę. Papryka jest nadziewana mięsem mielonym i ryżem. Taką paprykę polecam na smaczny, letni obiad dla całej rodzinki.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki na farsz:

  • mięso mielone

    500 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    3 ząbki
  • olej

    3 łyżki
  • ryż

    150 gramów
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • pieczarki

    150 gramów
  • sól

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • tymianek Prymat

    0.5 łyżeczki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • papryka czerwona

    5 sztuk
  • ser żółty

    100 gramów
  • woda zimna

    150 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę i czosnek po obraniu drobno pokroić, a następnie podsmażyć na patelni, po chwili dodać mięso mielone i dobrze obsmażyć.
Doprawić solą, pieprzem. Dodać czerwoną papryką, tymianek, suszone oregano, a także odrobinę kurkumy.

Następnie dodać obrane, starte na tarce i podsmażone na oleju pieczarki i koncentrat pomidorowy.

Dodać ugotowany na sypko, przepłukany zimną wodą i odcedzony ryż.

Całość wymieszać i smażyć jeszcze około 5 -7 minut. Wystudzić.

Kilka papryk przekroić na połówki, a z kilku odciąć górę, czyli tak zwany kapelusz. Usunąć gniazda nasienne.

Papryki przed faszerowaniem oprószyć solą i pieprzem i delikatnie skropić oliwą, następnie napełnić przygotowanym wcześniej farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Wlać około 150 ml wody, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i zapiekać około 40-50 minut.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodać do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat