Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana farszem mięsno-ryżowym
Cebulę i czosnek po obraniu drobno pokroić, a następnie podsmażyć na patelni, po chwili dodać mięso mielone i dobrze obsmażyć.
Doprawić solą, pieprzem. Dodać czerwoną papryką, tymianek, suszone oregano, a także odrobinę kurkumy.
Następnie dodać obrane, starte na tarce i podsmażone na oleju pieczarki i koncentrat pomidorowy.
Dodać ugotowany na sypko, przepłukany zimną wodą i odcedzony ryż.
Całość wymieszać i smażyć jeszcze około 5 -7 minut. Wystudzić.
Kilka papryk przekroić na połówki, a z kilku odciąć górę, czyli tak zwany kapelusz. Usunąć gniazda nasienne.
Papryki przed faszerowaniem oprószyć solą i pieprzem i delikatnie skropić oliwą, następnie napełnić przygotowanym wcześniej farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Wlać około 150 ml wody, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i zapiekać około 40-50 minut.