Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana czerwonym ryżem i dodatkami Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Cena papryki w sklepach jest już do zniesienia. Zrobiłam więc na obiad faszerowaną czerwonym ryżem i innymi dodatkami. Lubię takiego typu dania.

Składniki:

Nadzienie:

ryż czerwony 2 szklanki
puszka kukurydzy 1 puszka
groszek konserwowy 0.5 puszki
marchewka 0.5 szklanki
pieczarki 300 gramów
żółty ser 250 gramów
łopatka wieprzowa 500 gramów
cebula 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 0.3 łyżeczki

Dodatkowo:

papryka czerwona 6 sztuk

Porada

Ryż jest ugotowany na sypko a marchewka konserwowa.

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana czerwonym ryżem i dodatkami Zewy

Łopatkę zmielić razem z cebulą i pieczarkami. Ryż ugotować ( ja użyłam garnka do gotowania ryżu), wystudzić. Do miski wrzucić ryż, zmielone składniki oraz starty żółty ser i odsączoną kukurydzę, groszek i marchew. Dodać przyprawy i wymieszać nadzienie. Napełnić nim pozbawione gniazd nasiennych papryki i układać je w naczyniu żaroodpornym.
Zakryć pokrywką naczynie i wstawić je do piekarnika. Gdy nagrzeje się do 200 stopni piec papryki przez około 40 minut. Podawać na gorąco z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak