Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka Eli faszerowana kapustą z grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
cebula 1 sztuka
olej 4 łyżki
sól do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
olej do smażenia
papryka żółta 10 sztuk
podgrzybki 1/2 kg
kapusta 1/4 młoda

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka Eli faszerowana kapustą z grzybami

Zagotować 2 szklanki wody,posolić,wsypać ryż i gotować na bardzo małym ogniu około 20 minut.Ryż ostudzić.Kapustę poszatkować,ugotować na pół miękko,odcedzić i ostudzić.Z umytych papryk odciąć górę z szypułkami i wyjąć nasiona.Odcięte góry papryk oczyścić z szypułek i pokroić w kostkę.Cebulę posiekać,grzyby pokroić(jerzeli są mrożone,to ich nie rozmrażać).Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju,dodać cebulę,lekko przesmażyć,wrzucić grzyby,dodać sól,pieprz i smażyć aż woda odparuje.Grzyby ostudzić i podzielić na dwie części.Do miski włożyć ryż,kapustę,połowę grzybów,pokrojoną paprykę,sól,pieprz i wymieszać.Nadziewać papryki farszem,ułożyć pionowo(ciasno)w garnku,wlać trochę oleju,podsmażyć,dodać resztę grzybów,podlać wodą i dusić do miękkości papryki.Papryki wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Podawać papryki polane sosem grzybowym.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 03.10.2010 13:45
I pomyslowe :)
banditka 13.09.2010 10:16
ladne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak