Przepis i sposób przygotowania na: Papryka cytrynowa pieczona - do słoika
W międzyczasie wyszorować i sparzyć cytryny - osuszyć i zetrzeć z nich żółtą skórkę.
Wysicnąć sok i połączyć z częścią startej skórki.
Posolić do smaku i mieszać do rozpuszczenia soli.
Przełożyć gorącą paprykę do worka foliowego, zawiązać i pozostawić do przestygnięcia.
Ostudzoną (jeszcze ciepłą) paprykę obrać rękami ze skórki, pestek i ogonków.
Cząstki czystej papryki włożyć do sporej miski, polać sokiem cytrynowym i dokładnie wymieszać - pozostawić na pół godziny.
Polać olejem, ponownie wymieszać i napełnić papryką średnie słoiki - ugniatać lekko, aby usunąć z wnętrza powietrze - oczyścić brzegi słoików i zakręcić czystymi (najlepiej wygotowanymi i gorącymi) pokrywkami.
Zapasteryzować 15 minut.
Tak przygotowana papryka jest idealnym składnikiem sałatek czy przystawek.
Nadaje się jako dodatek do past, farszu, zup czy sosów - również do risotto, makaronów czy mięs.
Jest smaczna na kanapce czy grzance bez innych dodatków :)