Papryczki chili w oleju z zieloną salsą

Papryczki chili w oleju z zieloną salsą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryczki chili

    4 sztuki
  • papryczki piri-piri

    4 sztuki
  • zielona salsa

    1 łyżeczka
  • olej z pestek winogron

    1/2 szklanki
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kuchnia portugalska bazuje na pikantnych dodatkach .Jednym z nich jest molho de piri-piri .Zrobiłam swoją wersję używając papryczki chili , piri-piri i zieloną salsę .
Świeże papryczki przekroić na pół i oczyścić z pestek . Układać w słoiczku ( ta porcja jest na mały słoiczek ) dodając pomiędzy suszone papryczki piri-piri . Zmieszać olej z salsą i szczyptą pieprzu lub wrzucić do słoiczka kilka ziaren pieprzu.
Odstawić w lodówce na tydzień . Potem używać zarówno zalewę jak i papryczki do różnych potraw . Zalewą np. kropię grzanki z bułki .Kawałeczki świeżej papryki bardzo drobno pokrojone daję do smażenia drobiu , ryb , warzyw . A suszone papryczki z oleju wrzucam jako aromatyzer do wielu potraw .
Można zawekować - ale nie używam tego aż tak dużo by robić zapasy- zawsze mogę zrobić nową porcję jak ta będzie się kończyć .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gracer 07.11.2013 20:14
fajny przepis
sanielcia 07.11.2013 18:13
Bardzo pomysłowe:)
artur7 07.11.2013 17:38
chili ostre super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat