Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryczki chili w oleju z zieloną salsą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryczki chili 4 sztuki
papryczki piri-piri 4 sztuki
zielona salsa 1 łyżeczka
olej z pestek winogron 1/2 szklanki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Papryczki chili w oleju z zieloną salsą

Kuchnia portugalska bazuje na pikantnych dodatkach .Jednym z nich jest molho de piri-piri .Zrobiłam swoją wersję używając papryczki chili , piri-piri i zieloną salsę .
Świeże papryczki przekroić na pół i oczyścić z pestek . Układać w słoiczku ( ta porcja jest na mały słoiczek ) dodając pomiędzy suszone papryczki piri-piri . Zmieszać olej z salsą i szczyptą pieprzu lub wrzucić do słoiczka kilka ziaren pieprzu.
Odstawić w lodówce na tydzień . Potem używać zarówno zalewę jak i papryczki do różnych potraw . Zalewą np. kropię grzanki z bułki .Kawałeczki świeżej papryki bardzo drobno pokrojone daję do smażenia drobiu , ryb , warzyw . A suszone papryczki z oleju wrzucam jako aromatyzer do wielu potraw .
Można zawekować - ale nie używam tego aż tak dużo by robić zapasy- zawsze mogę zrobić nową porcję jak ta będzie się kończyć .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 07.11.2013 20:14
fajny przepis
sanielcia 07.11.2013 18:13
Bardzo pomysłowe:)
artur7 07.11.2013 17:38
chili ostre super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak