Papryczki chili marynowane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryczka chili

    kolorowa
  • ocet 10 %

    1/2 litra
  • woda

    1/2 litra
  • sól

    czubata łyżka
  • cukier

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryczki chili wybrać średniej wielkości, świeże i jędrne.
Umyć je, osączyć i ponakłuwać wykałaczką, a następnie odciąć nożyczkami końcówki ogonków, aby pozostały dość krótkie.
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem - włożyć papryczki (ja używam kolorowych) - gotować 5-7 minut.
Papryczkami napełnić słoiki i zalać gorącą marynatą, aż po brzeg słoików, a następnie mocno zakręcić i odstawić dnem do góry.
Nakryć grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia, aby słoiki dobrze się zamknęły.

Mocna zalewa octowa w dużym stopniu niweluje ostrość zamarynowanych papryczek :)
* Do jedzenia nadają się po miesiącu od przygotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 06.08.2013 08:38
Papryczka idealnie nadaje się do doprawienia pizzy, sosów, kanapek czy sałatek :) Marynata jest również bardzo ostra i można użyć jej do sosów, past, sałatek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat