Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sałata lodowa
3 liście -
pomidory
3 sztuki -
chleb
2 kromki -
cebulka biała
1 mała sztuka -
oliwa
2 łyżki -
sól do smaku
-
pieprz
do smaku -
Bazylia suszona Prymat
0,5 łyżeczki -
ocet winny biały
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Panzanella wg Alex
Warzywa wymieszać, polać oliwą i octem, posypać solą i pieprzem do smaku, posypać bazylią (można użyć świeżej) i ponownie wymieszać. Odstawić.
Z chleba (użyłam domowej ciabatty) odkroić skórki, miąższ pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zrumienić. Ostudzić. Sałatę umyć, porwać i wrzucić do 2 miseczek. Na to wyłożyć pomidory z sokiem.
Tuż przed podaniem sałatkę posypać grzankami i lekko przemieszać. Najlepiej smakuje gdy grzanki nasiąkną oliwą i sokiem z pomidorów
Komentarze (10)