Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przepyszny włoski deser ze świeżymi śliwkami. Zrobiłam go pierwszy raz, ale i nie ostatni, bo zachwycił gości.

Składniki:

Na deser:

śmietana 36% 500 ml
mleko 125 ml
żelatyna deserowa 15 g
cukier 2 łyżki

Sos śliwkowy:

śliwki węgierki 15 sztuk
koniak 2 łyżki
cukier 3 łyżki
woda 3 łyżki

Dodatkowo:

śliwki węgierki 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem

Żelatynę zalać odrobiną wody, odstawić do napęcznienia.
Do rondla wlać mleko, śmietanę, dodać cukier, na bardzo małym ogniu doprowadzić do podgrzania.
Zestawić rondel z ognia, dodać do śmietanki napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać.
Przelać całość do szklanek i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Sos śliwkowy:
Śliwki umyć, osączyć, wypestkować, pokroić w plastry.
Przełożyć śliwki do rondla, podlać wodą, dodać cukier i na wolnym ogniu lekko przesmażyć, zdjąć z ognia rondel, dodać koniak, wymieszać.
Na zastygniętą panna cottę wyłożyć sos śliwkowy, odstawić do lodówki do schłodzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 20.02.2019 19:35
Bardzo proszę Elu :)
bietka 20.02.2019 13:34
Pyszności, ja porywam drugą porcyjkę i została już tylko jedna : )
Bożena Matuszczyk 20.02.2019 10:10
Mnie również zachwycił więc porywam porcyjkę;)
danusia19671 20.02.2019 19:35
Bożenko częstuj się :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak