Przepis i sposób przygotowania na: Panna Cotta z sosem z borówek i jagód
Mleko i słodką śmietankę przelewamy do rondelka, w którym powinna znajdować się odrobina wody. Podgrzewamy na małym ogniu, a w trakcie podgrzewania wsypujemy także cukier waniliowy i zwykły cukier.
Całość doprowadzamy do wrzenia.
Namoczoną żelatynę teraz zalewamy odrobiną gorącej wody i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do zagotowanej wcześniej śmietanki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając.
Do przygotowanych wcześniej filiżanek rozlewam przygotowaną masę. Filiżanki odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.
Borówki i jagody przebieramy, myjemy i zasypujemy cukrem ( wg uznania ), a następnie blendujemy na gładką masę.
Wystudzoną panna cottę wykładamy do góry dnem na talerzyki i polewamy przygotowanym sosem. Gotowy deser można ozdobić również całymi owocami lub listkami mięty.