Panna Cotta z sosem melonowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • panna cotta

  • mleko

    200 ml
  • śmietana 30%

    200 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • rum

    1 łyżka
  • ekstrakt z wanilii

    2 łyżeczki
  • sos

  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • woda

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • melon gallo

    1 szt
  • czekolada

    1 tabliczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • wino białe

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Panna Cotta z sosem melonowym foto
-Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, moczyć 10 min. W międzyczasie do rondla wlać mleko, śmietanę, cukier, ekstrakt z wanilii. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać rum, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.

- Mieszankę rozlać do filiżanek i ostudzić. Następnie przełożyć do lodówki (przykryć) i chłodzić ok. 4 godzin.
Krok 2 - Panna Cotta z sosem melonowym foto
Wino podgrzać z cukrem, wlać wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą i zagotować. Wystudzić.
Krok 3 - Panna Cotta z sosem melonowym foto
Melon umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Wykrawać kulki specjalną łyżeczką do melona. Ok. 2 szklanki kulek zostawić do dekoracji.
Krok 4 - Panna Cotta z sosem melonowym foto
Pozostałe resztki melona zmiksować blenderem wraz z sokiem z cytryny. Dolać przygotowany wcześniej sos z winem. Schłodzić w lodówce
Krok 5 - Panna Cotta z sosem melonowym foto
Schłodzoną czekoladę mleczną zetrzeć przy pomocy obieraczki do warzyw. Do czasu dekoracji można włożyć wiórki do lodówki.
Krok 6 - Panna Cotta z sosem melonowym foto
Gdy deser będzie już schłodzony filiżanki zanurzyć na parę sekund w ciepłej wodzie i wyłożyć Panna Cottę na talerz. Polać sosem, udekorować kulkami melona i wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
as28 06.09.2014 20:34
fajny przepis, ładnie wygląda
EmciaPichci 12.01.2013 17:43
świetny przepis!
Kate131 09.01.2013 08:22
super
IZABELA29 07.11.2012 09:37
ciekawa jestem smaku tego sosu ..
caralajna 07.11.2012 07:14
piękny deser
Ewa6274879 14.09.2012 22:40
Rewelacja!
BernadettaP 13.09.2012 09:42
Dopiero w tym roku przekonałam się do melona i muszę powiedzieć, że Twój deserek przekonuje mnie do niego jeszcze bardziej :)
daria2911 12.09.2012 18:26
wygląda bajecznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat