Panna cotta z sosem malinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietanki kremówki

    700 ml
  • mleka

    500 ml
  • żelatyny w proszku

    5 łyżeczek
  • cukru (zwykłego)

    80 g
  • ziarenka wanilii

    z jednej laski
  • soli

    mała szczypta
  • malin

    500 g
  • soku z cytryny

    1 łyżeczka
  • octu balsamicznego

    1 łyżeczka
  • cukier do sosu

    do smaku:
  • mąki ziemniaczanej

    1/2 łyżeczki
  • przyprawy

    1 czubata łyżeczka
  • karmel

    1 czubata łyżeczka
  • wanilia

    1 czubata łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żelatynę załam zimną wodą, 3 łyżki, rozmieszałam i odstawiłam żeby napęczniała, na kilka minut. Mleko i śmietankę wlałam do rondelka, dodałam ziarenka wanilii, karmel, sól i cukier, doprowadziłam do wrzenia. Zdjęłam rondelek z ognia, dodałam żelatynę i mieszałam aż ta całkowicie się rozpuściła. Rondelek odstawiłam przykrywając go folią - płyn powinien ostygnąć, ale nie może zrobić się kożuszek. Zimny przelałam do foremek ustawionych na tacy - można to robić łyżką albo za pomocą dzbanuszka z dzióbkiem - chodzi o to żeby nie pobrudzić brzegów foremek czy naczynek powyżej górnej powierzchni deseru. Tacę wstawiłam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc żeby deser dobrze stężał.

SOS - maliny, świeże albo mrożone - wsypałam do rondelka, dodałam sok z cytryny i po 3 łyżki wody oraz cukru. Podgrzewałam na małym ogniu aż puściły sok. Przetarłam owoce przez sitko żeby pozbyć się pesteczek i masę przelałam z powrotem do rondelka. Trzeba spróbować i ew. dosłodzić w/g własnego gustu. Ponieważ mój sos był niezbyt gęsty więc w 2 łyżkach zimnej wody rozmieszałam trochę mąki ziemniaczanej i intensywnie mieszając wlałam tę zawiesinę do sosu - zagotowałam.

Zastygnięte dobrze galaretki mleczne wyjęłam na talerze - najpierw wstawiłam formę na kilka sekund do mocno ciepłej wody uważając oczywiście żeby woda nie wlała się na wierzch a potem delikatnie naruszałam palcami przyklejone do ścianek górne brzegi - po odwróceniu formy deser powinien się wysunąć.

Ułożyłam porcje na talerzach, oblałam sosem i ozdobiłam melisą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 25.05.2016 22:52
Rewelacyjny deserek
anka1988 04.01.2015 21:04
Cudnie wyglądają, aż szkoda by je zjeść :D
krokus 05.02.2014 22:27
fajny przepis na nadchodzące walentynki
norweska20 02.02.2014 22:06
bardzo apetyczny deser..jeśli smakuje tak jak wygląda to rewelacja
Anonimowy 29.01.2014 21:18
Pyszne ! polecam ! ;)
sylwunia 25.01.2014 08:27
znakomity deser,wspaniale,apetycznie podany
SmacznaPyza 16.01.2014 23:54
dokładnie tak - proste, pysznie i ładnie wygląda
Czyki 15.01.2014 21:31
Na Walentynki kapitalny pomysł:):):)
natalia.doradca 21.11.2013 16:10
Rewelacyjny deserek :)
SmacznaPyza 30.09.2013 20:33
dziękuję bardzo, starałam się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat