Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta z sosem malinowym

4.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietanki kremówki 700 ml
mleko 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
cukru (zwykłego) 80 g
ziarenka wanilii z jednej laski
soli mała szczypta
malin 500 g
soku z cytryny 1 łyżeczka
octu balsamicznego 1 łyżeczka
cukier do sosu do smaku:
mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki
przyprawy 1 czubata łyżeczka
karmel 1 czubata łyżeczka
wanilia 1 czubata łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z sosem malinowym

Żelatynę załam zimną wodą, 3 łyżki, rozmieszałam i odstawiłam żeby napęczniała, na kilka minut. Mleko i śmietankę wlałam do rondelka, dodałam ziarenka wanilii, karmel, sól i cukier, doprowadziłam do wrzenia. Zdjęłam rondelek z ognia, dodałam żelatynę i mieszałam aż ta całkowicie się rozpuściła. Rondelek odstawiłam przykrywając go folią - płyn powinien ostygnąć, ale nie może zrobić się kożuszek. Zimny przelałam do foremek ustawionych na tacy - można to robić łyżką albo za pomocą dzbanuszka z dzióbkiem - chodzi o to żeby nie pobrudzić brzegów foremek czy naczynek powyżej górnej powierzchni deseru. Tacę wstawiłam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc żeby deser dobrze stężał.

SOS - maliny, świeże albo mrożone - wsypałam do rondelka, dodałam sok z cytryny i po 3 łyżki wody oraz cukru. Podgrzewałam na małym ogniu aż puściły sok. Przetarłam owoce przez sitko żeby pozbyć się pesteczek i masę przelałam z powrotem do rondelka. Trzeba spróbować i ew. dosłodzić w/g własnego gustu. Ponieważ mój sos był niezbyt gęsty więc w 2 łyżkach zimnej wody rozmieszałam trochę mąki ziemniaczanej i intensywnie mieszając wlałam tę zawiesinę do sosu - zagotowałam.

Zastygnięte dobrze galaretki mleczne wyjęłam na talerze - najpierw wstawiłam formę na kilka sekund do mocno ciepłej wody uważając oczywiście żeby woda nie wlała się na wierzch a potem delikatnie naruszałam palcami przyklejone do ścianek górne brzegi - po odwróceniu formy deser powinien się wysunąć.

Ułożyłam porcje na talerzach, oblałam sosem i ozdobiłam melisą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 25.05.2016 22:52
Rewelacyjny deserek
anka1988 04.01.2015 21:04
Cudnie wyglądają, aż szkoda by je zjeść :D
krokus 05.02.2014 22:27
fajny przepis na nadchodzące walentynki
norweska20 02.02.2014 22:06
bardzo apetyczny deser..jeśli smakuje tak jak wygląda to rewelacja
29.01.2014 21:18
Pyszne ! polecam ! ;)
sylwunia
sylwunia 25.01.2014 08:27
znakomity deser,wspaniale,apetycznie podany
SmacznaPyza 16.01.2014 23:54
dokładnie tak - proste, pysznie i ładnie wygląda
Czyki 15.01.2014 21:31
Na Walentynki kapitalny pomysł:):):)
natalia.doradca 21.11.2013 16:10
Rewelacyjny deserek :)
SmacznaPyza 30.09.2013 20:33
dziękuję bardzo, starałam się
karolina1869 27.09.2013 15:54
wygląda bajecznie
SmacznaPyza 27.07.2013 21:37
taki prosty a jaki smaczny, prawda ?
Kulinarna Ja 23.07.2013 07:20
ale uroczy deser!
SmacznaPyza 15.06.2013 19:08
a smakują jeszcze lepiej :)
Klausia 15.06.2013 12:16
prezentują się wyśmienicie :)
dwa pokoje z kuchnią 15.06.2013 09:29
bardzo pięknie prezentuje się ten deser
jordi 15.03.2013 08:47
bardzo ładnie podana
Zuzelka 15.02.2013 20:03
Mniam, mniam
miroslawa 01.10.2012 14:53
Kapitalne!
Pajecznik 30.09.2012 22:06
cudownie podane
Wiesława1 30.09.2012 19:25
super deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak