Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z sosem malinowym
Panna cotta:
Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnego mleka i odstawić do spęcznienia. Śmietanę zagotować z mlekiem, cukrem i ziarenkami z 1/2 laski wanilii, od czasu do czasu mieszając, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przełożyć żelatynę do gorącej śmietany z mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę przelać do małych filiżanek, najlepiej z cienkiego szkła lub plastiku. Odstawić masę do wystudzenia, a następnie umieścić w lodówce do stężenia.
Sos malinowy:
Maliny umieścić w rondelku z wodą i cukrem, gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu, mieszając. Zdjąć rondelek z ognia i przecedzić sos na sitku, aby pozbyć się pestek.
Miseczki ze stężałą panna cottą umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie szybko obrócić na talerzyku dnem do góry, aby wyjąć deser.
Polać panna cottę wystudzonym sosem malinowym, udekorować liśćmi mięty i malinami.