Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta z sosem malinowym

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Delikatny, rozpływający się w ustach deser śmietankowy z lekkim, malinowym akcentem.

Składniki:

Na panna cottę:

śmietana 30% 150 mililitrów
mleko 100 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1.5 łyżeczki
cukier 2 łyżki
wanilia laski 0.5 sztuki

Na sos malinowy:

maliny świeże 15 sztuk
woda 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki

Dekoracja:

mięta liście 2 sztuki
maliny świeże 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z sosem malinowym

Panna cotta:
Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnego mleka i odstawić do spęcznienia. Śmietanę zagotować z mlekiem, cukrem i ziarenkami z 1/2 laski wanilii, od czasu do czasu mieszając, a po zagotowaniu zdjąć z ognia. Przełożyć żelatynę do gorącej śmietany z mlekiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę przelać do małych filiżanek, najlepiej z cienkiego szkła lub plastiku. Odstawić masę do wystudzenia, a następnie umieścić w lodówce do stężenia.

Sos malinowy:
Maliny umieścić w rondelku z wodą i cukrem, gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu, mieszając. Zdjąć rondelek z ognia i przecedzić sos na sitku, aby pozbyć się pestek.
Miseczki ze stężałą panna cottą umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie, a następnie szybko obrócić na talerzyku dnem do góry, aby wyjąć deser.

Polać panna cottę wystudzonym sosem malinowym, udekorować liśćmi mięty i malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak