Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta z pomarańczą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

200 ml śmietanki 30 %
200 ml mleka
pół laski wanilii
3 łyżeczki żelatyny
skórka z połowy pomarańczy
sok z połowy pomarańczy
2 łyzki cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z pomarańczą

Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłego mleka, odstawiamy. Śmietankę i resztę mleka wlewamy do rondelka. Wanilię kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, pomarańczę myjemy i obieramy ze skórki (bez białych błon), wyciskamy sok, wrzucamy wszystko do rondelka. Dosypujemy cukru. Zagotowujemy i wyłączamy gaz. Z rondelka wyciągamy skórkę z pomarańczy i laskę wanilii, nie będą już nam potrzebne. Do mleka ze śmietanką wlewamy mleko z żelatyną. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozlewamy do miseczek, wkładamy na noc do lodówki. Jeżeli chcecie ten deser podać tak jak ja, trzeba każdą miseczkę (ze stężoną panna cottą) zanurzyć chwilę w gorącej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.02.2017 17:38
zdjęcie pierwsza klasa
Mysiunia 23.02.2017 13:29
bardzo lubię ten deser i często robię, spróbuję w tej wersji :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak