Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mus brzoskwiniowy

brzoskwinie w puszce 1 puszka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki

Panna cotta

śmietana 30% 330 ml
biała czekolada 100 g
mleko 2% 0,5 szklanki
cukier trzcinowy 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki

Dodatkowo

galaretka przezroczysta o smaku winogronowym 1 opakowanie
maliny świeże
kiwi
pomarańcza
płatki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym

Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Brzoskwinie wyjmujemy z syropu, umieszczamy w blenderze. Dolewamy pół szklanki syropu i miksujemy na gładki mus. Przelewamy go do garnka i zagotowujemy. Wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy już ostygnie mus przelewamy do wysokich kieliszków (podzieliłam go na 5). Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Do garnka wlewamy śmietankę, mleko i dodajemy połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy śmietanka się zagotuje zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wylewamy go na zastygnięty mus brzoskwiniowy. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Na białym deserze rozkładamy owoce- kawałki pomarańczy, kiwi i maliny. Wierzch dekorujemy galaretką i płatkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 23.04.2018 21:42
Pyszny deser, znany chyba już wszystkim. Bogactwo owoców sprawia, że panna cotta nie jest przesłodzona. Mus z brzoskwiń jest bardzo aksamitny. Koniecznie wypróbujcie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak