Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta waniliowa
Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw na 4 minuty. Laskę wanilii przepołów wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrob ziarenka. Do garnuszka wlej śmietankę kremową i mleko, dodaj cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laską. Mieszając podgrzewaj całość aż cukier się rozpuści.
Doprowadź do zagotowania i szybko zdejmij z ognia. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj przez około 2 minuty, do czasu aż cała żelatyna się rozpuści.
Mieszankę wlej do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin.By ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na 5 sekund do gorącej wody. Podaj z sosem owocowym lub czekoladą.