Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta waniliowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
wanilia 1 laska
śmietanka kremowa 260 ml
mleko 260 ml
cukier 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta waniliowa

(zmodyfikowany przepis z bloga kwestia smaku)
Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i odstaw na 4 minuty. Laskę wanilii przepołów wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrob ziarenka. Do garnuszka wlej śmietankę kremową i mleko, dodaj cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laską. Mieszając podgrzewaj całość aż cukier się rozpuści.
Doprowadź do zagotowania i szybko zdejmij z ognia. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj przez około 2 minuty, do czasu aż cała żelatyna się rozpuści.
Mieszankę wlej do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki do stężenia, na około 4 - 5 godzin.By ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na 5 sekund do gorącej wody. Podaj z sosem owocowym lub czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 11.01.2013 16:49
super deser!!!
parysek10 05.11.2012 14:13
super deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak