Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna Cotta jaglano - truskawkowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 500 ml
kasza jaglana 5 łyżek
masło 1 łyżeczka
truskawki 400 g (świeżych lub mrożonych)
cukier trzcinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Panna Cotta jaglano - truskawkowa

1. Na początku przygotowujemy mus truskawkowy:

Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, kroimy na pół i przekładamy do naczynia. Wszystko miksujemy na gładką masę za pomocą blendera, a na koniec dosładzamy cukrem trzcinowym lub stewią.

2. Następnie do przygotowania deseru potrzebny będzie nam młynek do kawy, w którym zrobimy mąkę jaglaną.

5 łyżek kaszy jaglanej mielimy w młynku do momentu powstania mąki.

Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczkę masła, 2 łyżki musu truskawkowego oraz przygotowaną mąkę jaglaną. Wszystko zagotowujemy do momentu zgęstnienia przez cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.

3. Na sam koniec zawartość garnka przelewamy do pucharków lub dużych szklanek i schładzamy w lodówce do momentu aż masa zmieni stan skupienia.

Gotową Panna Cottę wykładamy na talerzyki i polewamy musem truskawkowym.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 20.09.2014 09:59
pysznie i kolorowo
Grazyna0211 19.09.2014 17:51
fajny pomysł
barbara11561 19.09.2014 16:49
świetny deserek:)
ada.la 19.09.2014 16:37
fajny deserek
Helena63 19.09.2014 16:32
ja często robię z kaszy manny
molanka 19.09.2014 15:44
ciekawy pomysł na panna cottę
jola91 19.09.2014 15:35
Nie tylko smacznie, ale i zdrowo :)
pajbek 19.09.2014 14:49
Pyszności :-)
as28 19.09.2014 13:48
fajny deser
Magda60 19.09.2014 13:34
swietny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak