Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana 30% 200 ml
mleko 200 ml
cukier 2 łyżki
brązowy rum 1 łyżka

Porada

Podane składniki wystarczają na 2 duże filiżanki lub 3 mniejsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta

Żelatynę wsypać do małej miseczki, zalać dwiema łyżkami zimnej wody i zostawić na kilka minut.
Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier zwykły i waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Następnie podgrzewać dalej do momentu, aż zawartość rondelka zacznie się lekko gotować przy brzegach. Wtedy zdjąć z palnika, dodać rum i żelatynę. Mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Wlać masę do filiżanek, zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Przed wyjęciem deseru z filiżanek zanurzyć je na chwilę w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej wyjdą.
Podawać na przykład z musem owocowym i posypane startą czekoladą.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak