Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PANKAKES

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 240 ml.
maślanka 240 ml.
sól 0,5 łyżeczki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
olej roślinny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: PANKAKES

Żółtka lekko ubić z olejem, do tego dodajemy maślankę i znów ubijamy. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła, syropem klonowym, konfiturą lub sosem czekoladowym.

UWAGA!
Po przygotowaniu ciasta i upieczeniu naleśnika musiałam dolać troszkę maślanki, ponieważ ciasto było za gęste. U nas wyszły troszkę za duże.
Naleśniczka przewracamy gdy na powierzchni pojawia się mnóstwo bąbelków, najlepiej podważyć widelcem i przełożyć wkładając łopatkę pod naleśniczka.
Naprawdę nie trzeba używać tłuszczu przy pieczeniu!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

daria2911 24.10.2012 18:30
super
misia53 24.10.2012 15:14
na szklankę mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia to jest bardzo dużo , nie pomyliłaś się?
gosia1988 24.10.2012 15:02
fajne
babajaga1969 24.10.2012 15:01
smaczne danie
wyattearp 24.10.2012 13:57
DOBRE

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak